مهارت‌های لازم برای درک مطلب را یاد بگیرید!

به این مطلب امتیاز دهید

درک مطلب خود را به وسیله‌ی این ۷ راهکار تقویت کنید!!!

درک مطلب جنبه‌ی مهمی از خواندن است. هنگام خواندن سعی کنید معنا را درک و استخراج کنید تا آگاهی کلی بیش‌تری درباره‌ی آن‌چه می‌خوانید داشته‌باشید. با یادگیری و اجرای استراتژی‌های خواندن و تغییر نحوه‌ی خواندن می‌توانید مهارت درک مطلب خود را بهبود بخشید و خواندن را راحت‌تر و لذت‌بخش‌تر کنید. در این مطلب توضیح می‌دهیم درک مطلب چیست و بهترین راهکارهایی را که می‌توانید برای بهبود توانایی درک مطلب خود استفاده کنید، بررسی خواهیم کرد.

درک مطلب چیست؟

درک مطلب توانایی درک یا فهمیدن مطالبی است که در حال خواندنشان هستید. این فرایند قسمت آگاهانه و فعال خواندن است و قبل، هنگام و بعد از خواندن یک مطلب انجام می‌شود. 

با درک مطلب خوانده‌شده می‌توانید معنی را از متن استخراج کنید و متوجه شوید که نویسنده سعی دارد چه چیزی را منتقل کند. درک متن و دانش واژگان ۲ مؤلفه‌ی درک مطلب هستند. دانش واژگان توانایی درک زبان مورداستفاده است؛ در حالی که درک متن با استفاده از این زبان برای آگاهی از معنایی است که پشت متن نهفته است.

چرا توانایی درک مطلب مهم است؟

درک مطلب به چند دلیل مهم است و می‌تواند مزایای بسیاری را به‌همراه داشته‌باشد. توانایی خواندن مؤثر می‌تواند زندگی شخصی و شغلی شما را بهبود بخشد و لذت کلی شما را از مطالعه افزایش دهد. دانستن چگونگی درک متن می‌تواند به افزایش دانش شما در زمینه‌های خاص کمک کند و همچنین یادگیری مهارت جدید و اطلاعات جدید را نیز سرعت بخشد.

مزایای دیگر داشتن توانایی درک مطلب در خواندن شامل موارد زیر است:

  • توانایی درک، تحلیل و پاسخ‌گویی به اسناد و مدارک و ارتباطات کتبی در محل کار؛
  • بهبود توانایی نوشتن واضح و مؤثر؛
  • توانایی درک و درگیر شدن با رویدادهای مکتوب‌‌شده، مانند روزنامه‌ها؛
  • افزایش توانایی تمرکز بر مطالعه کردن برای مدت طولانی؛
  • لذت و انگیزه بهتر برای مطالعه.

۷ راهکار مطالعه برای بهبود توانایی درک مطلب

 

استفاده از سرنخ‌های محتوا (شامل کلمات مترادف، متضاد، توضیحات و مثال‌هایی از آن کلمه) راهی عالی برای درک مطالب است؛ حتی اگر همه‌ی واژگان نوشته‌شده را نمی‌دانید. سرنخ‌های محتوا را می‌توانید در کلمات و جملات پیرامون کلمه‌ای که با آن‌ها آشنایی ندارید، پیدا کنید. برای استفاده از سرنخ‌های محتوا می‌توانید روی عبارات یا مفاهیم کلیدیِ یک جمله متمرکز شوید و ایده‌ی اصلی جمله یا پاراگراف را بر اساس آن اطلاعات استنباط کنید؛ هم‌چنین، می‌توانید به دنبال کلمات نزدیک باشید که مترادف یا متضاد کلمه‌ای هستند که نمی‌دانید.

۴. برای بهبود توانایی درک مطلب خود به دنبال ایده‌ی اصلی باشید

شناسایی ایده‌ی اصلی یک پاراگراف یا مقاله می‌تواند در تعیین اهمیت مقاله به شما کمک کند. درک این‌که چرا آن‌چه می‌خوانید مهم است، می‌تواند از آن‌چه نویسنده سعی در انتقالش دارد به شما درک بهتری بدهد. پس از خواندن هر چند پاراگراف مکث کنید و ببینید آیا می‌توانید ایده‌ی اصلی را رمزگشایی کنید؛ سپس سعی کنید برای درک بیش‌تر، ایده‌ی اصلی را به زبان خود بیان کنید.

۵. خلاصه‌ای را از آن‌چه خوانده‌اید، بنویسید

روشی عالی برای افزایش درک مطلب این است که آن‌چه را که خوانده‌اید، به صورت خلاصه بنویسید و یادداشت برداری کنید. خلاصه‌نویسی شما را ملزم می‌کند که درمورد آن‌چه در متن مهم است تصمیم بگیرید و سپس آن را به زبان خودتان بیان کنید. خلاصه‌نویسی به شما امکان می‌دهد که تعیین کنید آیا واقعا آن‌چه را که خوانده‌اید، درک می‌کنید یا نه، و هم‌چنین آن‌چه را که در طولانی‌مدت خوانده‌اید بهتر به یاد آورید.

۶. برای بهبود مهارت درک مطلب خود روند خواندن را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کنید

اگر متن طولانی‌تر یا چالش‌برانگیزی را می‌خوانید، برای افزایش درک مطلب آن را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کنید. به‌ عنوان مثال، می‌توانید هم‌زمان ۲ پاراگراف را بخوانید و سپس مکث کنید تا فورا آن‌چه را که در ذهنتان خوانده‌اید، خلاصه کنید. شکستن مطالب به بخش‌های کوچک‌تر، می‌تواند به شما کمک کند که کم‌تر احساس خستگی کنید و برای درک واقعی اطلاعات موجود در متن شانس بیش‌تری به شما می‌دهد.

۷. سرعت خود را تنظیم کنید

اهداف واقع‌بینانه‌ای برای عادت‌های مطالعه‌ای خود تنظیم کنید و سرعت پیشرفتتان در راستای دست‌یابی به آن‌ها را بسنجید. این روش راهی مؤثر برای کار روی مهارت درک مطلب است. این امر، به‌ویژه درمورد کتاب‌ها یا سایر موضوعات ادبی که به نظر شما چالش‌برانگیزند، صادق است. برای خود هدفی را تعیین کنید که می‌دانید هر روز آن را محقق می‌کنید.

به‌ عنوان مثال، به جای این‌که بگویید می‌خواهید در مدت ۲ روز یک کتاب را کامل بخوانید، بگویید که هر شب ۳ فصل را خواهید خواند. این کار به شما امکان می‌دهد که به اهدافتان برسید و هم‌چنین برای پردازش آن‌چه می‌خوانید، بین هر بار مطالعه به شما زمان کافی می‌دهد.

 

 

قُلُپ همیشه در کنار شماست

بعدی
اصول جمع بندی در کنکور چگونه است ؟
قبلی
برای شروع کنکور چه قوانینی را رعایت کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید